Strona główna Blog Strona 175

Stan epidemii na terenie Polski

0

Dnia 20 marca 2020 roku minister zdrowia Łukasz Szumowski wydał rozporządzenie, zgodnie z którym na terenie naszego kraju wprowadzono stan epidemii. Zgodnie z nim od dnia 20 marca 2020 r. do odwołania na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej ogłasza się stan epidemii w związku z zakażeniami wirusem SARS-CoV-2.

Adekwatnie do powyższego dokumentu władze między innymi :

ograniczają określony sposób przemieszczania się obywateli

zakazują wywozu lub zbywania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej respiratorów oraz kardiomonitorów, oraz wprowadzają ograniczenia w obrocie innymi produktami

ograniczają funkcjonowanie szeregu instytucji i podmiotów gospodarczych, między innymi : restauracji, teatrów, kin , obiektów kulturalnych i sportowych, kasyn, uzdrowisk, galerii handlowych

zakazują organizowania widowisk i innych zgromadzeń ludności, w których uczestniczy razem z organizatorem i jego przedstawicielami więcej niż 50 osób

mogą nakazać udostępnienia nieruchomości, lokali i terenów przewidzianych planami przeciwepidemicznymi

Dodatkowo :

zawieszono zajęcia edukacyjne aż do Świąt Wielkanocnych. Lekcje będą odbywać się poprzez platformy e-learningowe

podwyższono kary za złamanie kwarantanny do 30 000 PLN

Wprowadzenie stanu epidemii na terenie kraju

Ograniczenia w kursowaniu pociągów Kolei Śląskich

0

Koleje Śląskie od poniedziałku 23 marca 2020 roku wprowadzają drugą fazę ograniczeń w rozkładzie. Ograniczenie to spowodowane jest zagrożeniem epidemicznym. O pierwszym etapie zmian można poczytać tutaj . Zmiany obecne będą obowiązywać do odwołania.

Pociągi odwołane od 23 marca 2020 roku :

Pociągi ze zmienioną relacją od 23 marca 2020 roku

Lista pociągów Kolei Śląskich ze zmienioną relacją
Źródło : https://www.kolejeslaskie.com/

Dokładne informacje dostępne na stronie Kolei Śląskich – tutaj

Kwarantanna – poradnik Ministerstwa Zdrowia

0

Poniżej przedstawiamy prosty poradnik Ministerstwa Zdrowia dotyczący zasad kwarantanny i tego jak się podczas niej zachowywać.

Co to jest GMO?

0

Modyfikacje genetyczne najszersze zastosowanie znajdują w rolnictwie. Rośliny najczęściej im poddawane to: kukurydza pomidory, soja, ziemniaki, bawełna, melony, tytoń, rzepak i buraki cukrowe. Celem manipulacji genami jest przede wszystkim udoskonalenie danej rośliny, poprawienie jej, dodanie do niej tego, czego nie dostała od natury. Przypuśćmy, że rolnik chciałby posiać buraki wcześniej niż zwykle, żeby zebrać lepsze plony. Nie mógłby tego zrobić, ponieważ buraki zamarzłby z powodu niskiej temperatury. Technika pozwala jednak wprowadzić do roślin gen ryb, które radzą sobie nawet w bardzo zimnej wodzie. W ten sposób otrzymuje się buraki transgeniczne, odporne na mrozy nawet poniżej -6 stopni Celsjusza.

Modyfikacje genetyczne powodują : 

  • zwiększenie odporności roślin na środki chwastobójcze (takim modyfikacjom poddaje się najczęściej soję)
  • zwiększenie odporności roślin na szkodniki, infekcje, wirusy, grzyby, bakterie (np. tytoń, kalafiory, ogórki, ziemniaki, kapusta)
  • zwiększenie tolerancji roślin na zmiany klimatyczne ? odporność na mróz, suszę zasolenie gleby (np. gorczyca, która w skutek ingerencji genetycznej nie tylko jest bardziej odporna na niesprzyjające warunki, ale też ma zdolność do pochłaniania z gleby metali ciężkich, czyli oczyszczania środowiska; oczywiście takie rośliny, ?nasączone? metalami ciężkimi nie nadają się do spożycia)
  • przedłużenie świeżości owoców i warzyw (np. pomidory, truskawki, jabłka, banany modyfikowane przez dłuższy okres czasu nadają się do spożycia niż te, w których człowiek nic nie zmieniał)
  • zwiększenie rozmiarów warzyw i owoców (np. ryż, pomidory)
  • regulowanie zawartości fitoestrogenów ? to związki chemiczne znajdujące się w roślinach, podobne do estrogenów i mogące zmniejszać ryzyko miażdżycy, osteoporozy, raka piersi i łagodzić objawy menopauzy
  • usunięcie z roślin niektórych substancji (np. kawa, która zawiera o 70% mniej kofeiny)
  • polepszenie smaku, zapachu, wyglądu rośliny

W sklepach można zatem kupić 

ziemniaki odporne na stonkę, z większą ilością skrobi, które kiedy się ?uderzą?, nie będą czerniały pomidory, większe, smaczniejsze, bardziej czerwone ryż z genami żonkila, dzięki czemu zawiera więcej witaminy A
seler o zwiększonej kruchości winogrona, które nie mają pestek truskawki, które są jeszcze bardziej słodkie

Co daje GMO

  • obniżenie kosztów produkcji żywności
  • większą produkcję żywności dla mieszkańców świata, których każdego dnia przybywa około 230 000
  • niektóre rośliny wzmocniono genami wytwarzającymi naturalne pestycydy, dzięki temu nie trzeba rozpryskiwać toksycznych chemikaliów nad uprawami.
  • Raport Międzynarodowego Instytutu Propagowania Upraw Biotechnologicznych (ISAAA) podaje, że w 2007 roku powierzchnia, na której uprawiało się rośliny modyfikowane genetycznie wynosiła około 114,3 milionów hektarów (od 2005 roku wzrosła o 12%). Prognozuje się, że w 2015 roku tego typu rośliny będą uprawiane na około 200 milionach hektarów, a ich uprawą zajmować sie będzie 20 milionów rolników. Kraje produkujące najwięcej GMO to: Stany Zjednoczone, Argentyna, Kanada, Brazylia, Chiny, RPA. Badacze zwracają uwagę, że nie można w pełni potwierdzić, iż żywność modyfikowana jest bezpieczna dla człowieka i środowiska.

W Polsce obowiązuje prawny zakaz uprawy roślin modyfikowanych genetycznie.  Były plany zmiany ustawodawstwa i dostosowania do przepisów obowiązujących w Unii Europejskiej, która dopuszcza uprawę np. kukurydzy MON 810. Domagała się tego Komisja Europejska. Konflikt skierował obie strony na drogę sądową. Polska wygrała proces przed Sądem Unii w Luksemburgu i zachowała  prawo zakazu uprawy GMO w kraju. Ostatecznie Komisja Europejska uznała, że najlepiej będzie jeśli kraje członkowskie same będą mogły określać przepisy dotyczące uprawy GMO na ich terenie. Polscy rolnicy nie mogą więc legalnie uprawiać roślin modyfikowanych genetycznie, ale na polskim rynku dostępne są takie artykuły spożywcze.

Pozytywny wpływ zwierząt na nasze życie.

0

Bardzo interesujące jest to, że posiadania psa okazało się szczególnie istotnym czynnikiem zabezpieczającym u osób żyjących samotnie; to grupa, w przypadku której, w porównaniu do ludzi żyjących w wieloosobowych gospodarstwach domowych, wcześniej stwierdzono podwyższone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zgonu.

Wyniki pokazały, że w porównaniu do samotnych osób nieposiadających psów, u żyjących w pojedynkę właścicieli psów w 12-letnim okresie monitoringu występował aż 33% spadek ryzyka zgonu i 11% spadek ryzyka choroby sercowo-naczyniowej. Kolejną ciekawą rzeczą była konstatacja, że największy wpływ ochronny zaobserwowano u właścicieli psów ras wyhodowanych pierwotnie do polowań – opowiada doktorant Mwenya Mubanga.

Rejestracja psów jest w Szwecji obowiązkowa od 16 lat. Dzięki osobistemu numerowi identyfikacyjnemu naukowcy mogą śledzić ewentualne hospitalizacje (ze statystyk są usuwane personalia). Da się więc sprawdzić, czy bycie zarejestrowanym posiadaczem psa koreluje w jakiś sposób z późniejszą diagnozą choroby sercowo-naczyniowej lub zgonem z jakiegokolwiek powodu.

Takie badania epidemiologiczne pomagają w szukaniu korelacji w dużych populacjach, ale nie dają odpowiedzi na pytania o to, czy i jak psy chronią przed chorobą sercowo-naczyniową. Wiemy, że właściciele psów są generalnie bardziej aktywni fizycznie, co może być jednym z wyjaśnień uzyskanych wyników. W grę mogą także wchodzić poprawa dobrostanu i kontaktów społecznych, a także wpływ psa na mikrobiom właściciela – wyjaśnia Tove Fall. Niewykluczone również, że różnice istnieją jeszcze przed pojawieniem się psa i że na psa decydują się ludzie zdrowsi i bardziej aktywni fizycznie.

Lider w inwestowaniu

0

Gmina Żarki zajęła wysokie bo 49 miejsce w kraju na 582 miasta w zakresie wydatków na inwestycje. W powiecie jesteśmy na drugim miejscu, a w województwie śląskim na czwartym. Średnie wydatki inwestycyjne w przeliczeniu na mieszkańca wyniosły 971,27 zł.  W wydaniu czasopisma samorządowego ?Wspólnota? opublikowano ranking wydatków na inwestycje samorządowe w latach 2014-2016.

– To nadal bardzo wysoka lokata. Ranking obejmuje okres, kiedy do naszej gminy nie dotarły jeszcze duże środki unijne. Pod koniec 2017 roku podpisaliśmy już kilka umów na realizację znacznych zadań w 2018 r. To inwestycje w infrastrukturę drogową, kanalizacyjną, wodociągową, mieszkania komunalne i szereg innych ? informuje burmistrz Żarek Klemens Podlejski.

W rankingu za lata 2013-2015 gmina Żarki była na 33 miejscu w kraju, ale w tym czasie realizowała milionowe inwestycje z udziałem środków zewnętrznych.  Lata: 2014, 2015 i i 2016 objęte najnowszym rankingiem to wciąż czas oczekiwanie na uruchomienie środków unijnych. To jednak na dobrą sprawę stało się w 2017 r. przynajmniej w tych obszarach, które interesowały Gminę Żarki. Wzrost inwestycji da się odczuć w 2018 r.

Pismo Wspólnota również zauważa, iż ?poziom inwestycji samorządowych od kilkunastu lat jest niższy od oczekiwanego?. Stwierdza jednoznacznie, iż rok 2016 we wszystkich samorządach był wyjątkowo niedobry. I w tym okresie wielkość budżetowych wydatków majątkowych spadł do najniższego poziomu od 2005 r.

Wymiana azbestu

0

Z programu wymiany i utylizacji azbestu skorzystało 26 osób. Zutylizowano 50 ton azbestu, w tym 18 ton zdemontowano z dachów budynków mieszkalnych i gospodarczych z powierzchni 1 297 mkw, natomiast 32 tony stanowiły odpady zdemontowane.

Zadanie realizował Urząd Miasta i Gminy w Żarkach za dotację z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach w wysokości 30 527,48 zł. Zaangażowano również  środki własne właścicieli budynków w wysokości 8 138,93 zł. Prace były
realizowane od czerwca do końca września br. przez firmy posiadające stosowne uprawnienia i zezwolenia. Program utylizacji azbestu jest realizowany z powodzeniem od wielu lat przez Gminę Żarki, a korzystają przede wszystkim mieszkańcy.

Zielona herbata

0

Zielona herbata to jeden z najczęściej polecanych sposobów na odchudzanie bez negatywnych efektów. Wiesz jakie właściwości i sekrety jeszcze skrywa zielona herbata? Wiesz jaki wpływ wywiera na twój organizm? Aby napar zachował najlepsze właściwości smakowe i unikalny aromat herbatę należy zaparzyć w ogrzanym wrzącą wodą, a następnie do sucha wytartym porcelanowym czajniczku używając miękkiej wody. Temperaturę wody należy dobrać biorąc pod uwagę jej gatunek, dlatego najlepiej o nią zapytać sprzedawcy. Generalnie waha się ona pomiędzy 60 a 90 stopniami Celsjusza.

Istnieją dwie metody osiągnięcia pożądanej temperatury: pierwsza z nich to po prostu użycie odpowiedniego termometru, druga opiera się na spostrzeżeniu, że w temperaturze pokojowej wrząca woda po 3-4minutach ma 90stopni, a po 12-14minuta spada do 75.

Niestety czas parzenia zielonej herbaty również jest zróżnicowany w zależności od stopnia rozdrobnienia suszu, gatunku herbaty i twardości wody. Herbaty bardzo rozdrobnione parzy się króciutko, a te o dużych listkach parzy się znacznie dłużej. Podobnie jak wielkość liści tak i twardość wody wydłuża czas parzenia zielonej herbaty.

Krótkie parzenie(około 3minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym.

Herbatę zieloną parzy się dwu a nawet trzykrotnie za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i innych właściwościach. Pierwsze parzenie daje napar o delikatnym aromacie działający pobudzająco. Drugie napar o intensywniejszym aromacie, smaczniejszy i działający relaksująco na nasz organizm(dlatego jest on znacznie bardziej ceniony niż ten z pierwszego parzenia).

Dobrze zaparzona herbatka ma pozbawiony goryczy smak i delikatny aromat. Właściwości zielonej herbaty Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, z drugiego uspokajająco-pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem.
Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.
Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca. Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi. Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą. Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki.
Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom. Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu. Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii. Chłodnego naparu używa się do przemycia przy zapaleniu spojówek oraz powiek.

Chia – czyli nasiona szałwi hiszpańskiej

0

Nasiona chia? inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej? pochodzą z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Roślina ta była uprawiana już w czasach prekolumbijskich przez Azteków, którzy uważali ją za jedną z trzech najważniejszych roślin po kukurydzy i fasoli.

Szałwia hiszpańska stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego, białka, składników mineralnych: magnezu, fosforu i wapnia, antyoksydantów (kwasu chologenowego, kwasu kawowego), flawonoli (kwercetyny, kampferolu i mirycetyny) oraz kwasów omega-3 (głównie kwasu ?-linolenowego). Jej nasiona zawierają niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i są pozbawione cholesterolu. Dostarczają jednak dużą ilość kalorii (100 g nasion dostarcza 490 kcal), należy więc je spożywać w umiarkowanych ilościach. Na szczęście już niewielka ich ilość jest źródłem ważnych składników odżywczych.

Po dodaniu do wody, mleka, soku lub jogurtu konsystencja nasion chia zmienia się z płynnej w żelową. Dzieje się tak za sprawą rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Dzięki tej frakcji nasiona szałwii hiszpańskiej zwiększają uczucie sytości oraz zapobiegają gwałtownym wzrostom stężenia glukozy we krwi. Może to być korzystne, jeśli dążymy do spadku masy ciała, choć ten efekt nie znalazł potwierdzenia w badaniach naukowych. Co ważne, nasiona chia nie zawierają białek glutenowych, dlatego mogą być bez obaw spożywane przez osoby chore na celiakię.

Rzeczywiście ? nasiona te określa sie mianem ?superfoods?. Niestety nie ma ogólnie przyjętej definicji takich produktów, a pojęcie to stworzono na potrzeby marketingowe. Trzeba jednak podkreślić, że w bardzo niewielkiej porcji nasion istotnie znajdują się cenne składniki odżywcze i szałwia hiszpańska stanowi cenny dodatek do codziennego jadłospisu. Dwie łyżki nasion dostarczają około: 137 kcal, 4 g białka oraz aż 11 g błonnika pokarmowego.

Podobnie jak niemal wszystkie produkty spożywcze, nasiona chia najlepiej spożywać na surowo w całości lub zmielone ? wtedy dostarcza się do organizmu największą ilość składników odżywczych. Nasiona doskonale sprawdzają się jako dodatek do jogurtu, koktajli owocowych i owsianki. Nasionami można także posypać sałatki, potrawy na bazie makaronu, ryżu i kasz.

Miejmy nadzieję, że badania dotyczące nasion szałwii hiszpańskiej będą kontynuowane. Należy wyjaśnić rolę poszczególnych składników i ostatecznie ustalić ich rzeczywiste skutki zdrowotne na podstawie badań naukowych, a nie tylko tradycji kulturowych.

Na pewno jednak warto włączyć nasiona szałwii hiszpańskiej do diety. Ważne, aby były one elementem zdrowej diety, bogatej w warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze, pełnowartościowe białko, a nie stanowiły dodatek do fast food.

ŻARKI: Jakie atrakcje przygotowała gmina na tegoroczne ferie zimowe ?

0

Atrakcje pod dachem, interesujące i słodkie warsztaty, nowa wystawa w Starym Młynie i multimedialne atrakcje. Uroki prezentuje Wioska Żywej Historii i Kampus Eureka. Zapraszamy serdecznie do skorzystania z atrakcji w Gminie Żarki w ramach ferii zimowych 2018. Oferta na ferie obowiązuje do 25 lutego.

Wykaz propozycji:

Muzeum Dawnych Rzemiosł w Starym Młynie –  Multimedialna ekspozycja i interaktywne zabawy, autentyczne maszyny i narzędzia, ścieżki zwiedzania dla dzieci i dorosłych. Jedyne takie w Polsce! Zwiedzanie z przewodnikiem, czynne 7 dni w tygodniu. Dodatkowa atrakcja wystawa ?Wielka Wojna na Jurze? Piotra i Krzysztofa Ormanów: militaria, umundurowanie i oporządzenie z epoki, przedmioty osobiste walczących, uzbrojenie. Rezerwacja tel. 690 070 772, www.muzeumzarki.pl

Manufaktura Hokus Pokuss – Warsztaty rodzinne produkcji słodyczy w dniach 29.01. – 11.02. od poniedziałku do piątku w godzinach popołudniowych, w soboty w godz.  11.00-14.00. W dniach 15-28.01. oraz 12-25.02. godziny ustalane indywidualnie. Rezerwacja tel. 530  815 045, www.hokuspokuss.pl

Etnojura ? w tej pracowni każdy wybiera to, co lubi. Dzieci składają i malują drewniane zabawki, motają zwierzęta z siana. Młodzież robi kwadratowy świat rodem z gier komputerowych. Tata czyta w spokoju przy kawie, a mama robi wiklinowe lub brzozowe dekoracje, albo wszyscy bawią się wspólnie.  EtnoJura mieści się tuż przy targu miejskim, dlatego Etnojura proponuje warsztaty z opcją ?Mama zwiedza jarmark?. Dzieci zostają na warsztatach w pracowni, a rodzicie mają czas na zakupy w godz. 9:00-11:00. Harmonogram wszystkich warsztatów: http://etnojura.pl/imprezy/kalendarium/, Rezerwacja tel: 730-950-551, www.etnojura.pl

Kampus Eureka ? Doświadczenia: fluorescencyjne glutki i własne żelki. Rodzinne zwiedzanie Wioski Żywej Historii. Tylko tu poczujesz się rycerzem, a nawet królem. Możliwość dotykania sprzętu, pisanie piórem i wiele innych atrakcji. Kalendarium godzin otwarcia: http://etnojura.pl/imprezy/kalendarium/, Rezerwacje tel. 731-926-776, www.kampus-eureka.pl

Zagroda Maciejówka ?  szereg warsztatów: pierogowe, igłą malowane, mydełkowe oraz mania filcowania – dzieci ?namalują obraz? z wełny czesankowej za pomocą wody i mydła.  Istnieje możliwość połączenia warsztatów wraz z innymi partnerami np. Starym Młynem lub Manufakturą Słodyczy i uzyskania promocyjnej ceny. Rezerwacje tel. 609 989 ,64, www.zagroda-maciejowka.pl

Wystawa Skamieniałości Jurajskich i Minerałów –  ponad 800 sztuk różnych skamieniałych istot żyjących ponad 170 mln lat temu. Wystawa Amonitów Piwnice Klasztorne Sanktuarium Matki Bożej Leśniowskiej Patronki Rodzin, Rezerwacja telefoniczna 793 932 211, www.amonity.com,

Gazikiem przez Jurę – wycieczka oryginalnymi militarnymi pojazdami po jurajskich bezdrożach. Podczas tej wyprawy uczestnicy odkryją piękno jurajskiego krajobrazu, tajemnice bunkrów II wojny światowej, żydowskiego cmentarza czy zabytkowych stodół. Rezerwacja wycieczki z jednodniowym wyprzedzeniem pod numerem telefonu 887 803 303. Przystań Turystyczna Leśniów, tel. 887 803 303, www.przystanlesniow.pl

A może aktywnie w terenie?

BIEG CHARYTATYWNY DLA WOJTUSIA I FABIANKA JAROSZÓW – GMINA ŻARKI, 11.02.2018


WYPOŻYCZALNIE

Wypożyczalnia: rowery, narty biegowe, nartorolki, rolki, hulajnogi trójkołowe, kijki do nordic. Wypożyczalnia w Przewodziszowicach, tel. 793 93 22 11, www.wypozyczalniazarki.pl

Wypożyczalnia gazików, rowerów, nart biegowych dla dzieci i dorosłych.
Przystań Turystyczna Leśniów, ul. Źródlana 5, 42-310 Żarki, tel: 887 803 303, www.przystanlesniow.pl

Wypożyczalnia kije Nordic Walking, rowery dla dzieci i dorosłych, kaski rowerowe, foteliki dziecięce. Positive Energy, tel. 731 779 966, www.wypozyczalnia-rowerow-zarki.pl

Wypożyczalnia narty biegowe, kijki, buty, kijki do nordic walking, rowery. Wielofunkcyjne Centrum Rozwoju Wsi w Suliszowicach, Suliszowice 14a, tel. 605 836 111

A może kulturalnie?
Tango Del Amor 18.02.
Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Żarkach i Teatr Vis a Vis zapraszają na Koncert Walentynkowy ?Tango Del Amor, czyli Noc w Buenos Aires? ? spektakl tańca argentyńskiego w dniu 18.02.2018 r. o godz. 17.00 w Domu Kultury w Żarkach. Wstęp wolny. Serdecznie Zapraszamy !!!

Bajka w bibliotece 31.01.
Serdecznie zapraszamy na przedstawienie w dniu  31.01.2018 r. tj. środa o godz. 12.30 w Miejsko i Gminnej Bibliotece Publicznej w Żarkach. Temat bajki są  ?Przygody Koziołka Niematołka”. Wstęp wolny.